ÖRÖK NYÁR!!!!
2021 Sarti

ÖRÖK NYÁR!!!!
2021 Sarti


ÖRÖK NYÁR!!!!
2021 Sarti


ÖRÖK NYÁR!!!!
2021 Sarti


 

Görögország

Görögország területe kb. 130 000 km2, szárazföldi része a Balkán-félsziget déli nyúlványát foglalja el, tájképe igen változatos és sokszínű. Területének nagy részét hegyek borítják, amelyből a legmagasabb a 2917 m magas Olimposz, az ókori görög istenek mítikus lakóhelye. Görögország szárazföldi részén bőven akad látnivaló, melyek közül a csodálatosan zöld Chalkidiki-félsziget, a Peloponnészosz-félsziget és a főváros, Athén emelkedik ki történelmi emlékeivel, gazdag múzeumi gyűjteményével, ásatásaival. Földrajzilag a görög szigetek az ország területének 1/5-ét foglalják el, kb. 25000 km2-rel. A mintegy 15021 km hosszú görög tengerpartból 11000 km veszi körül a több mint 2000 nagyobbrészt lakatlan szigetet.

A görögök kényelmes emberek, nem szeretik, ha siettetik őket, ezt udvariatlanságnak tartják. Figyeljünk a mértéktartó öltözködésre, ha nyilvános helyre megyünk. Fürdőruhában vagy meztelen felsőtesttel ne üljünk be étterembe (kivételt képeznek a szállodák saját, szabadtéri éttermei, snack-bárjai). A legtöbb üdülőhelyen nagyon komolyan veszik a szieszta idejét (minden nap 14-17 óráig), amikor a helyiek lepihennek, az üzletek zárva tartanak. Ne zavarjuk hangoskodással ezt az időszakot, inkább kövessük példájukat. A görögök udvariasak és rendkívül segítőkészek, ha észreveszik, hogy mi is azok vagyunk. Néhány esetlenül kimondott görög szó is csodákat tud tenni, ha segítségre van szükségünk, a helyiek az ilyen megnyilvánulásokat kifejezetten megtisztelésnek veszik.

Görögországban a nyilvános illemhelyek nem jellemzőek, érdemes e célból a tavernákat felkeresni, bár előfordulhat, hogyha nem rendelünk semmit, fizetnünk kell használatáért. Fontos tudni, hogy a görög szennyvízelvezető csatornák az elmúlt 2000 évben semmit sem változtak. Keskeny, szabványon kívüli méretük miatt könnyen eldugulhatnak a WC-papírtól. Ezt elkerülendő, a görögországi szálláshelyeken, apartmanokban és szállodákban (ide tartoznak a legszínvonalasabb és legdrágább szállodák is) a WC-papírt külön szemétgyűjtőbe kell dobnunk.

Görögországban a nemzetközi közlekedési előírások érvényesek. A biztonsági öv használata menet közben kötelező. A személygépkocsikra vonatkozó sebességkorlátozások megegyeznek az itthoni szabályokkal. Fontos megemlíteni, hogy a görögök a déli emberektől megszokott temperamentummal vezetnek, sokkal agresszívabbak, mint általában a magyar vezetők, de az is igaz, hogy ez a stílus az esetek többségében nagyobb biztonságérzettel és rutinnal párosul. A nagyobb városokban, mindenekelőtt Athén belvárosában állandó csúcsforgalomra számítsanak. A további káosz elkerülése végett a tilosban parkoló gépkocsikat vagy azonnal elszállítják, vagy a büntetés kifizetéséig a rendszámtáblát leszerelik. Figyelem! A külföldiekkel sem tesznek kivételt! Ha bármiféle probléma lenne a kocsival, a görög autósok rendkívül segítőkészek. A görög autóklub rövidítése: ELPA, és sárga segélykocsikkal dolgozik. Nemzetközi jogosítvány nem kötelező, elegendő, ha a magyarországi okmányokat magunkkal visszük.

Óvakodjunk az azonnali és hosszantartó napozástól! Az első napokban csak rövid ideig legyünk a napon, a napsugárzás erőssége az állandó szél miatt felmérhetetlen. Az étkezési szokások hirtelen megváltozása (pl. olívaolaj fogyasztása) heveny gyomorfájáshoz, gyomorrontáshoz vezethet, mely korlátozott mennyiségű ételek fogyasztásával elkerülhető. A nyaralók életét sokszor megkeserítik a szúnyogok, ezért szúnyogriasztó beszerzése indokolt. Sok apartmanházban nincs felszerelve szúnyogháló, ezért érdemes magunkkal vinni szúnyogriasztót. Tengeri fürdőzésnél vigyázzunk a tengeri sünökre és medúzákra. A tengeri sün kedveli a sziklák bemélyedéseit, búvóhelyeit, az úszáshoz ajánlatos strandcipő viselése. Ha mégis ráléptünk egy ilyen állatkára, a talpunkba fúródott tüskéket minél hamarabb el kell távolítani. A medúza ritkább, csípése néhány esetben mérges váladékot tartalmaz, ezért érdemes orvost felkeresni.

Görögország pénzneme 2002. márciusa óta az EURO. Pénzt váltani Görögországban a bankokban és általában a helyi partnerirodáknál, szállodákban és egyéb pénzváltó helyeken is lehet, ahol szinte mindenhol számolnak kezelési költséget. Forintot kevés helyen váltanak!Az árfolyamról kérjük utazás előtt legyenek kedvesek tájékozódni.

A bankkártyás fizetés és automatából történő készpénz felvétel díjairól kérjük bankjuknál tájékozódjanak. 

Görögországban kelet-európai időszámítás van, ezért az időeltolódás a magyarországi időhöz képest + 1 óra. Pl.: Ha Magyarországon 12 óra van, akkor Görögországban 13 óra. Kérjük, hogy megérkezés után állítsák előre óráikat, mert minden találkozási és indulási időpont a görögországi idő szerint lesz megadva.

 

MAGYARORSZÁG GÖRÖGORSZÁGI NAGYKÖVETSÉGE:

25-29. Odos Karneadou, Kolonaki, Athens 10675

Tel.: 00 30 210 7256 800, 7256 801, 7256 802

Fax: 0030 210 7256 840

Ügyelet: 00 30 694 /8601792, /8601793

 

GÖRÖGORSZÁG MAGYARORSZÁGI NAGYKÖVETSÉGE:

1065 Budapest, Szegfű u. 3.

Tel.: 06 1 413 26 00

 

 

A választott feltételekkel nincs megjeleníthető találat

Szezonális ajánlatok, egy napos kirándulások

Egyéni, buszos és repülős utazások

Városlátogatások és körutazások

Szállásfoglalás

belföldi szállás foglalás, wellness ajánlatok

Utazás egzotikus tájakra

Tengerek szerelmeseinek

Autóbuszbérlés

Egyéni és csoportos sí utak, szállás foglalás