ÖRÖK NYÁR!!!!
2019-es nyár!

Sarti - Görögország ékköve!!!

ÖRÖK NYÁR!!!!
2019-es nyár!

Sarti - Görögország ékköve!!!

 ÖRÖK NYÁR!!!!
2019-es nyár!
Sarti - Görögország ékköve!!!

 ÖRÖK NYÁR!!!!
2019-es nyár!!
Sarti - Görögország ékköve!!!

 

ÖRÖK NYÁR!!!!
2019-es nyár!!
Sarti - Görögország ékköve!!!


ÖRÖK NYÁR!!!!
2019-es nyár!!!
Sarti - Görögország ékköve!!!

 

Görögország

Görögország területe kb. 130 000 km2, szárazföldi része a Balkán-félsziget déli nyúlványát foglalja el, tájképe igen változatos és sokszínű. Területének nagy részét hegyek borítják, amelyből a legmagasabb a 2917 m magas Olimposz, az ókori görög istenek mítikus lakóhelye. Görögország szárazföldi részén bőven akad látnivaló, melyek közül a csodálatosan zöld Chalkidiki-félsziget, a Peloponnészosz-félsziget és a főváros, Athén emelkedik ki történelmi emlékeivel, gazdag múzeumi gyűjteményével, ásatásaival. Földrajzilag a görög szigetek az ország területének 1/5-ét foglalják el, kb. 25000 km2-rel. A mintegy 15021 km hosszú görög tengerpartból 11000 km veszi körül a több mint 2000 nagyobbrészt lakatlan szigetet.

A görögök kényelmes emberek, nem szeretik, ha siettetik őket, ezt udvariatlanságnak tartják. Figyeljünk a mértéktartó öltözködésre, ha nyilvános helyre megyünk. Fürdőruhában vagy meztelen felsőtesttel ne üljünk be étterembe (kivételt képeznek a szállodák saját, szabadtéri éttermei, snack-bárjai). A legtöbb üdülőhelyen nagyon komolyan veszik a szieszta idejét (minden nap 14-17 óráig), amikor a helyiek lepihennek, az üzletek zárva tartanak. Ne zavarjuk hangoskodással ezt az időszakot, inkább kövessük példájukat. A görögök udvariasak és rendkívül segítőkészek, ha észreveszik, hogy mi is azok vagyunk. Néhány esetlenül kimondott görög szó is csodákat tud tenni, ha segítségre van szükségünk, a helyiek az ilyen megnyilvánulásokat kifejezetten megtisztelésnek veszik.

Görögországban a nyilvános illemhelyek nem jellemzőek, érdemes e célból a tavernákat felkeresni, bár előfordulhat, hogyha nem rendelünk semmit, fizetnünk kell használatáért. Fontos tudni, hogy a görög szennyvízelvezető csatornák az elmúlt 2000 évben semmit sem változtak. Keskeny, szabványon kívüli méretük miatt könnyen eldugulhatnak a WC-papírtól. Ezt elkerülendő, a görögországi szálláshelyeken, apartmanokban és szállodákban (ide tartoznak a legszínvonalasabb és legdrágább szállodák is) a WC-papírt külön szemétgyűjtőbe kell dobnunk.

Görögországban a nemzetközi közlekedési előírások érvényesek. A biztonsági öv használata menet közben kötelező. A személygépkocsikra vonatkozó sebességkorlátozások megegyeznek az itthoni szabályokkal. Fontos megemlíteni, hogy a görögök a déli emberektől megszokott temperamentummal vezetnek, sokkal agresszívabbak, mint általában a magyar vezetők, de az is igaz, hogy ez a stílus az esetek többségében nagyobb biztonságérzettel és rutinnal párosul. A nagyobb városokban, mindenekelőtt Athén belvárosában állandó csúcsforgalomra számítsanak. A további káosz elkerülése végett a tilosban parkoló gépkocsikat vagy azonnal elszállítják, vagy a büntetés kifizetéséig a rendszámtáblát leszerelik. Figyelem! A külföldiekkel sem tesznek kivételt! Ha bármiféle probléma lenne a kocsival, a görög autósok rendkívül segítőkészek. A görög autóklub rövidítése: ELPA, és sárga segélykocsikkal dolgozik. Nemzetközi jogosítvány nem kötelező, elegendő, ha a magyarországi okmányokat magunkkal visszük.

Óvakodjunk az azonnali és hosszantartó napozástól! Az első napokban csak rövid ideig legyünk a napon, a napsugárzás erőssége az állandó szél miatt felmérhetetlen. Az étkezési szokások hirtelen megváltozása (pl. olívaolaj fogyasztása) heveny gyomorfájáshoz, gyomorrontáshoz vezethet, mely korlátozott mennyiségű ételek fogyasztásával elkerülhető. A nyaralók életét sokszor megkeserítik a szúnyogok, ezért szúnyogriasztó beszerzése indokolt. Sok apartmanházban nincs felszerelve szúnyogháló, ezért érdemes magunkkal vinni szúnyogriasztót. Tengeri fürdőzésnél vigyázzunk a tengeri sünökre és medúzákra. A tengeri sün kedveli a sziklák bemélyedéseit, búvóhelyeit, az úszáshoz ajánlatos strandcipő viselése. Ha mégis ráléptünk egy ilyen állatkára, a talpunkba fúródott tüskéket minél hamarabb el kell távolítani. A medúza ritkább, csípése néhány esetben mérges váladékot tartalmaz, ezért érdemes orvost felkeresni.

Görögország pénzneme 2002. márciusa óta az EURO. Pénzt váltani Görögországban a bankokban és általában a helyi partnerirodáknál, szállodákban és egyéb pénzváltó helyeken is lehet, ahol szinte mindenhol számolnak kezelési költséget. Forintot kevés helyen váltanak!Az árfolyamról kérjük utazás előtt legyenek kedvesek tájékozódni.

A bankkártyás fizetés és automatából történő készpénz felvétel díjairól kérjük bankjuknál tájékozódjanak. 

Görögországban kelet-európai időszámítás van, ezért az időeltolódás a magyarországi időhöz képest + 1 óra. Pl.: Ha Magyarországon 12 óra van, akkor Görögországban 13 óra. Kérjük, hogy megérkezés után állítsák előre óráikat, mert minden találkozási és indulási időpont a görögországi idő szerint lesz megadva.

 

MAGYARORSZÁG GÖRÖGORSZÁGI NAGYKÖVETSÉGE:

25-29. Odos Karneadou, Kolonaki, Athens 10675

Tel.: 00 30 210 7256 800, 7256 801, 7256 802

Fax: 0030 210 7256 840

Ügyelet: 00 30 694 /8601792, /8601793

 

GÖRÖGORSZÁG MAGYARORSZÁGI NAGYKÖVETSÉGE:

1065 Budapest, Szegfű u. 3.

Tel.: 06 1 413 26 00